A digitalizáció itt kopogtat az ajtónkon!

A digitalizáció itt kopogtat az ajtónkon!


Az élet sok területén úgy zajlik a digitalizáció, hogy azt észre sem vesszük. De mit is jelent voltaképpen a „digitalizáció”, és milyen hatással van a digitalizáció az életünkre és a mindennapi rutinjainkra?

A digitalizációnak nincs egyértelmű definíciója. A digitalizáció eredetileg az analóg formátumok digitális formátumra alakítását jelentette. Ma elsősorban az analóg tárgyak kommunikációs és információs technológiával való felvértezését értjük alatta. A könyvek jó példák erre. Korábban a könyveket csak fizikai formában olvastuk, és polcokon tároltuk őket. Ma már elektronikus könyveket használunk, amelyek online lényegében bárhonnan és bármekkora számban elérhetők. Az elektronikus könyvek a kinyomtatott „analóg” könyvek elektronikus verziói, amelyet valamilyen olvasóeszközön, például könyvolvasón keresztül tudunk megjeleníteni. A digitalizációt társadalmi és gazdasági változások is kísérik. Jelen példánk a következő társadalmi és gazdasági átalakulásokat vonja maga után: Kevesebb papírt használnak fel a könyvek nyomtatásához, a nyomdászoknak és a könyvfűzőknek kevesebb a munkájuk, a polcainkon hely szabadul fel, ahová mást tehetünk, vagy magukat a polcokat is megszüntethetjük, és már nincs olyan sok könyvesbolt, mert egyre inkább a könyvek digitális verzióit vásároljuk meg.

 

További példák a digitalizációra:

Okosóra

Az okosórák olyan órák, amelyeken kijelző található, és az internetre kapcsolódnak (SIM-kártyán vagy vezeték nélküli hálózati kapcsolaton keresztül). Az okosórákra ugyanúgy lehet programokat („alkalmazásokat” vagy „appokat”) telepíteni, mint az okostelefonokra. A felhasználók az okosóráikkal vezérelhetik az okostelefonjaikat, fitneszadatokat követhetnek nyomon (és adott esetben ezekről riasztásokat kérhetnek), fitneszalkalmazások információit jeleníthetik meg, és megbízható módon navigálhatnak.

 

Autonóm járművek

A közeljövőben a nagy autógyártók önvezető autókat hoznak majd forgalomba. Az önvezetés olyan intelligens és öntanító rendszeren keresztül működik, amely képes az akadályok, a közlekedési jelzések és az emberek felismerésére, valamint az azokra való reagálásra.
Ezeknek a járműveknek a hálózatba kapcsolásával többek között növekedni fog a közlekedésbiztonság, csökken a környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatás, és kényelmesebbé válik az utazás.

 

Cart

Az Ön kosara

Elem eltávolítva. Visszavonás